Kirkens historier

Kirken :: Altertavlen :: Prædikestolen :: Gravminder :: Skibet :: Tårnrum :: Våbenhus og kapel :: Restaurering 2013

Prædikestolen
Prædikestolen er fra 1677.De fire evangelister har hver et symbol, der viser, hvordan deres evangelium begynder.
På et tidspunkt efter kirkens udvidelse havde prædikestolen en anden placering; men i 1859 blev den flyttet lidt frem mod alteret.

Kun en rest af den tilhørende himmel eksisterer. Den opbevares på Nationalmuseet.
Prædikestolens trappe fra 1859 blev fornyet i 1979.

En vrængemaske på prædikestolen viser, at også Djævelen lytter til præstens prædiken.

Følgende latinske påmindelse kan læses på præstens læsepult:
NEC MINUERE / NEC ADDERE (du må) hverken trække fra / eller lægge til.
Actor 2 vs.14 = Apostlenes gerninger 2,14 hentyder til Peters første prædiken.

På forsiden af prædikestolen ses et skriftbånd for afdøde S.S.G. (Salig Sivert Grubbe † 1672) og F.H.B. (Fru Hille Bülow).
Desuden ses deres forældres våbenmærker i et fælles våbenskjold.

_________________________________________________________________________________________________

Tekst: Tove Norup Nielsen og Aage Madsen

Fotos: © www.kirkecom.dk