Fattige børn har også drømme

I december sætter kirken igen alle sejl til for at samle penge ind til fattige børn i Danmark. Den fattigdom, der er lige midt i blandt os, forsvinder let i skyggen af større udenrigspolitiske katastrofer. Men det er ikke kun i verdens fjerne lande, at der er børn, der må sidde med sorg og afsavn i julen. Også i vort eget land må vi erkende, at der er børn, som ikke har det godt på grund af fattigdom, svigt eller misbrug. Der er ikke meget at holde jul for i fattige børnefamilier i Danmark.

Børnefattigdom i Danmark har mange rødder og ofte er forældrene selv vokset op under svære omstændigheder. De fleste fattige forældre gør deres bedste og strækker sig vidt for at beskytte deres børn mod fattigdom. Deres fattigdom er primært resultatet af fx mangel på tilstrækkelig indkomst. Hertil kommer sygdomsramte, der sidder fast i det sociale system i årevis og forældre, der ikke får tilstrækkelig hjælp til at komme ud af et misbrug.Alma

Alma bor i en af de familier, hvor fattigdommen har ramt hårdt.
Alma elskede at gå til spejder. Da hendes sygemeldte mor kom på kontakthjælp, blev Alma meldt ud af spejderklubben. Takket være juleindsamlingen i danske kirker, fik Alma et fritidsstipendium – nu er der igen råd til at betale kontingentet til spejdergruppen.

”I dag er jeg glad! Der er flere, der er stoppet, fordi deres forældre ikke har råd til at lade dem fortsætte. Jeg ville ønske, jeg kunne hjælpe dem”, siger Alma.

Med hjælp fra kirkernes juleindsamling til fattige og udsatte børn, fik Ditte en dejlig konfirmationsfest i maj.

”Jeg er så taknemmelig”, siger Ditte. ”For min mor havde ikke råd til at invitere gæster og købe mad til dem; nogle gange har vi faktisk ikke engang nok mad til os selv”.

Dittes mor er på førtidspension og har svært at betale de faste udgifter hver måned.

”Det var ingen ekstravagant fest, men det var en fest og det er det vigtigste for mig. 1000 tak til kirkerne”, siger Ditte.

Ditte